Netkwesties XS4ALL
Menu Home Webgids Zoeken Reageer Nieuwsbrief Forum Columns

DE GLAZEN BURGER

Privacy is een zeuronderwerp. Nu we het “in dit land” eindelijk over de doodstraf mogen hebben, gaan we toch niet meer moeilijk doen over onze persoonlijke levenssfeer?

Iedere film die u huurt, ieder medicijn dat u afhaalt, ieder tijdschrift dat u bestelt, iedere banktransactie die u doet, uw verzoek om echtscheiding, de klacht wegens geluidsoverlast door uw buurman, de boodschappen die u doet bij Albert Heijn, uw bezoek aan het tankstation, de oogmeting bij uw opticien, het pinnen bij de bioscoop: het komt allemaal in één grote datatrog en wordt in het geheim geanalyseerd door het bureau voor informatiebewustzijn.

Althans in de Verenigde Staten. Althans voorlopig.

De Total Information Awareness wet: dit lijkt een cynische grap, de nachtmerrie van een paranoïde burger, maar het is een serieus wetsvoorstel, van 14 november 2002.

Alle gegevens, of ze nu commercieel zijn of van de overheid, worden bij elkaar gegooid. Werkelijkheid dus. Aan het hoofd van het Information Awareness Bureau, hierna te noemen “de gedachtenpolitie” staat de in het Irancontra-schandaal veroordeelde havik John Poindexter.

Is het denkbaar dat de Total Information Awareness Act wordt aangenomen?

Eerder werd een wet die er voor zou zorgen dat mensen vrijwillig informatie over hun medeburgers zouden verzamelen en inleveren bij de FBI, de TIPS-wet, voorlopig teruggetrokken. Het ging er bij die wet vooral om mensen die uit hoofde van hun beroep in huizen kwamen zoals schilders en postbodes in te schakelen. Inmiddels is Bush echter verzekerd van een meerderheid in het huis van afgevaardigden en de senaat en bestaat de kans dat de wet wordt aangenomen.

Voor de hardnekkige gelovers in de Amerikaanse rechtsstaat kwam er op 19 november een nieuwe verrassing: het geheime hof voor de veiligheidsdiensten (FISA Court) sprak zich uit over de ruimere aftapbevoegdheden onder de PATRIOT Act die vlak na 11 september 2001 werd ingediend:

Voortaan hoeft geen onderscheid meer worden gemaakt tussen aftappen bij de gewone opsporing en aftappen in het kader van de nationale veiligheid de strijd tegen het terrorisme.

Dit betekent dat met een miniem aantal waarborgen e-mails gelezen en telefoontjes getapt kunnen worden zonder veel last van de Amerikaanse Grondwet. Geheime huiszoekingen vallen er ook onder. Wel zo makkelijk dus.

Oh, nog één van de ingredienten die ik was vergeten voor de grote infovoederbak: het is de bedoeling dat ook databases van buitenlandse bondgenoten bij de gedachtenpolitie worden gedeponeerd. Je weet tenslotte nooit wat dat oplevert.

Gelukkig komt er een Europese bewaarplicht voor al onze communicatiegegevens, het beestje moet tenslotte gevoed worden...

Rechtsstaat- maar nu even niet , zullen we maar zeggen.